Събитията, разгръщащи се в политическия спектър на България предизвикват въпроси за бъдещето на страната. Тази седмица ще бъде решителна и ще даде отговор на въпроса дали ще има ново правителство след очакваната ротация или страната ще се насочи към избори 2 в 1  и сформиране на ново управление.

Бойко Борисов: На 5 март обявявам споразумението

Остават и по-малко от два дни от подаването на оставката на настоящия кабинет от акад. Николай Денков.

На този фон в края на миналата седмица стана ясно, че всеки от ключовите играчи на политическата арена има свои приоритети.

ГЕРБ-СДС планират да проведат национално съвещание утре, 5 март, на което ще представят предложението си за коалиционно споразумение с ПП-ДБ.

Бойко Борисов вече обяви, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще имат два дни да решат дали са готови на коалиция с ГЕРБ или не. Ако споразумението не бъде прието, ще последват предсрочни избори, предупреди Борисов. Идеята е министерствата да бъдат разделени 50:50 между двете коалиции.

Ротация или нови избори - ще се разберат ли ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Часове след това заявление на Борисов съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че поставените от Борисов срокове са "опит за саботаж на потенциалните преговори за правителство".

През последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението. Първо ПП-ДБ поиска меморандум за реформи и постави ултиматум - това или предсрочни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

В същото време, ПП-ДБ имат своя собствена програма, като планират среща за регулаторите и комисията по корупция - обявени от тях за основни приоритети.

Петков: ГЕРБ-СДС правят моноспектакли, с които да се стигне до потенциални избори

Ключов въпрос остава дали двата политически лагера ще намерят общ език.

Премиерът Николай Денков също коментира, че формацията не иска предсрочни избори, но няма да се отклони от своите приоритети.

Като основно противоречие между двете формации на този етап се очертава съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и ДПС преговорите трябва да са за правителство, а регулаторите да дойдат впоследствие. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

Преди това между двете коалиции възникна разногласие в чии ръце да бъде българската дипломация - ГЕРБ настояха Мария Габриел като премиер да остане и външен министър. "Продължаваме промяната" обаче смятат, че след ротацията постът трябва да получи акад. Денков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня