Оставиха в ареста обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов
Оставиха в ареста обвинения в поръчителство за убийството на Стоян Стоянов / снимка: БГНЕС
Адвокат Бранимир Балачев
22673
Адвокат Бранимир Балачев
  • Адвокат Бранимир Балачев

Бившият съдия и настоящ частен съдебен изпълнител Галин Костов, задържан за поръчител на убийството на строителния предприемач Стоян Стоянов остава в ареста. Това реши днес Окръжният съд в Бургас.

38-годишният Костов е привлечен по обвинение затова, че от декември 2007 г. до 6 март 2008 г. заедно със съучастника си Станислав Михайлов е подбудил и поръчал отвличането на 37-годишния Стоян Стоянов, собственик на фирма „Гранити", с цел противозаконно лишаване от свобода с користна цел и проявена особена жестокост. Другият поръчител се издирва от Интерпол.

„Полицията оказва натиск на съда чрез пресата", каза в съдебна зала задържаният юрист. Костов подчерта , че не е извършил престъплението, за което е задържан. Той съобщи, че арестуваните през лятото Нено Стоянов и Стоян Колев са му били клиенти и самият той е бил в Бургас преди дни по време на поредното обжалване от тяхна страна на ареста си.

Според защитата на Костов, няма преки доказателства срещу него. Става дума за свидетелски показания на задържания за две убийства Стоян Петров, които се базират на разказ за Манол Хаджиев-Индианеца. Той е сочен от полицията за физическия извършител на убийството на бургаския бизнесмен. Самият Манол Хаджиев беше застигнат от куршум през август миналата година.

Държавното обвинение настоя за постоянен арест с аргумента за особената жестокост на престъплението и опасността Галин Костов да се укрие, да излезе извън страна и да попречи са събирането на доказателства.

На въпроси на журналисти извън съдебната зала адвокатът на задържания Бранимир Балачев, заяви, че всички доказателства водят до друга версия за убийството, по която не се работи. „На какво основание по-малко от месец след изчезването на Стоян Стоянов , майка му прехвърля акциите. Защо някой е поискал да осинови детето му? Шест месеца след обявяването на изчезнал човек, никой няма право да се разпорежда от негово име с авоарите му. Вместо това собственикът на „Гранити" е изключен от фирмата и дяловете му са изкупени, съдружникът му е поискал осиновяването", коментира адвокат Балачев.

Мярката може да бъде обжалвана в седемдневен срок пред Апелативният съд-Бургас.