На национално съвещание във Велико Търново ГЕРБ ще решава дали да продължи с подкрепата си за управлението. За това съобщи в сряда пред журналисти председателят на партията Десислава Атанасова. 

От сряда няколко дни подред парламентарната група и Изпълнителната комисия на партията анализираха изборните резултати от изминалия местен вот и как се изпълняват управленската и законодателната програма, зад които стоят политическите сили в т.нар. "сглобка" – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

"Сглобката" и механизмът може би трябва да се предоговори", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази седмица на заседание с парламентарната си група в централата на партията. "В здравеопазването, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), имаме ли зам.-министър, в данъчните, в митниците – нямаме", констатира той. "Таке че, по-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация", убеден е председателят на ГЕРБ. Според него не е добре на лидерските срещи да присъстват по 20-30 души, които ги превръщат в "говорене". "Предложението, което трябва да направим, е в сегашната ситуация, примерно във вторниците, съответните министри в съответните комисии да гледат сроковете, да казват какво ще направим - тогава можем да кажем, че носим солидарна отговорност с тях", предложи Борисов.

"Ние искаме единна позиция по няколко теми", обясни също в сряда пред медиите Десислава Атанасова. "Подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на два темела – управленска и законодателна програма", припомни тя. На пръв прочит, посочи Атанасова, има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в управленската програма, но предпочете да не назовава конкретни министерства и области, защото са взели решение следващата седмица председателите на комисиите в Народното събрание да поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт, и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, да бъдат питани защо това се е случило.

"Ако има в момента въпрос, на който трябва да си отговорим, е има ли шанс, вероятност, това правителство да работи по-добре", на свой ред коментира зам.-председателят на партията Томислав Дончев. "След като си отговорим на този въпрос, ще имаме отговор и на въпроса каква ще е позицията ни по вота на недоверие, поясни той. Аз се боя, че дори бегъл анализ на програмата показва драстично неизпълнение", обясни Дончев.

По време на предизборната си обиколка в Ловеч – след първия тур на местния вот и преди балотажа – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за него т.нар. "сглобка" в момента не съществува заради безпринципното поведение на "Продължаваме промяната-Демократична България". "Знам къде са им аверите, приятелите, срещат се по вили и кръчми тайно – нека да го правят. Аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях", каза тогава Борисов.

"За да можем да направим нещо добро, трябва да има коалиция, в която преди да се вземат решенията, да се разпише ясно какво трябва да се направи, за да мога поетия от мен ангажимент да го направя", заяви той и в Плевен.
Нелли Желева/БТА