Очаква се в събота във Велико Търново да се проведе национално съвещание на ГЕРБ, на което да бъде обсъдено дали да продължи подкрепата на партията за сегашното управление. На него
ще присъстват всички избрани кметове на общини, с всички областни ръководители на партията. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Взехме решение, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо е е случило това", допълни Атанасова. 

Кирил Петков: Не изпитвам страх, че няма да има разговор

"Ние искаме единна позиция по няколко теми. Тази, която касае пряко ПГ, е: подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на Управленска и Законодателна програма. Управленската програма на България за този мандат е за 18 месеца. В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт", обясни тя.

Десислава Атанасова: Взимат се решения, без да са обсъдени с нас

"Смятам, че този анализ ще продължи още няколко часа, но на пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в Управленската програма. Не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото решихме, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики, и там, където им категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това", допълни Атанасова.

"Ние считаме, че като законодателна власт и част от мнозинството сме изпълнили всички ангажименти по ПВУ, като миналата седмица прекъснахме ваканцията, за да можем да отхвърлим ветото, наложено върху ЗЕ, който пък е част от ПВУ. Тогава нашите некоалиционни партньори предпочетоха да бъдат по места в избирателните си райони, а не да работят в пленарна зала. В този смисъл, а и защото предстои сериозно обсъждане на данъчните закони и Закона за държавния бюджет, който се подготвя без участие на нашата ПГ и нашите експерти, тепърва ще правим анализ за единна позиция на партията какво ще подкрепим и какво не, и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим заложени в него", каза още тя.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че от вчера некоалиционният им партньор е член на политическо семейство, с което ГЕРБ нямат много общо. "Те са партньори заедно с ДПС", каза той без да обясни какво е имал предвид по отношение на ДПС.

"Ако има тема, която ни вълнува е какво прави правителството. Ако има тема в момента - въпрос, на който да си отговорим е: "Има ли шанс това правителство да работи по-добре? Това е въпросът", допълни Дончев. 
 
Нелли Желева/БТА, БГНЕС