Остава неразкрито брутално нападение в Пловдив
Остава неразкрито брутално нападение в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив
Остава неразкрито брутално нападение в Пловдив
38860
Остава неразкрито брутално нападение в Пловдив
  • Остава неразкрито брутално нападение в Пловдив

Половин година след жестокото убийство на Роза Мачокова няма задържан. 45-годишната жена беше изнасилена и заклана на 12 септември миналата година. Трупът й бе намерен от граждани в градинката между ул. Здравец и ул. Студенец в кв. Кючук Париж преди четири месеца. Два дни след това за бруталното убийство бе задържан клошарят Янко Шандъков, който направи пред полицаите пълни самопризнания и сам посочи къде е скрил оръжието на престъплението, както и точното място, където е нападнал жената.

На бившия затворник Шандъков бяха повдигнати обвинения за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Той обаче бе освободен на 28 декември, в последния ден на 2010 г. заради липса на доказателства срещу него.

Според окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов Янко Шандъков е съпричастен към убийството и прикрива информация. Въпреки определената му по-лека мярка - подписка, обвинението срещу него не е оттеглено. Работи се усилено по събирането на нови доказателства, обясни прокурор Даскалов. „Трудно бе решението ми за освобождаването на Шандъков от ареста, но понякога се налага човек да взема трудни решения”, коментира прокурорът. Според него това е било правилното решение.

„Събраните в хода на разследването доказателства не бяха подкрепени от експертизата, освен това нямаше биологични следи нито по жертвата, нито по ножа, до който Шандъков сам ни заведе”, обясни Даскалов. Първоначално той твърдеше, че е извършил убийството с въпросния нож, но експертизите опровергаха това негово твърдение. Тяхното категорично мнение бе, че е невъзможно да се извърши убийство с нож и по него да няма никаква биологична следа нито от извършителя, нито от жертвата, обобщи окръжният прокурор на Пловдив.

Още новини от Пловдив