/ netinfo
Още един граничен полицай ще бъде задържан във връзка с разбития канал през Летище София. По информация на Дарик в момента той е в чужбина. На 25 май беше проведена специализирана акция на МВР и ДАНС във връзка с канал за нелегални мигранти.
 
Междувременно днес се очаква специализираният съд да реши дали да остави в ареста двамата гранични полицаи и организаторите на схемата. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че чрез този канал би могъл да влезе всеки мигрант, както такъв, който влиза в страна, за да я използва като транзитен пункт към Западна Европа, така и човек, който има други цели.

Шестима задържани след спецакция на Летище София
 
"Едва ли някой е очаквал, че това ще стане на Летище София. Подобни канали обикновено ги асоциираме и ги разследваме преди всичко с това, което в МВР наричат зелена граница. Тук го има на синята въздушна граница. При положение че е могъл да премине гражданин на Бангладеш, на Ирак или която и да е друга страна, за което по дефиниция е ясно, че представя документи или такива, които само формално да покажат възможността да влезе и те не се подлагат на задълбочен преглед, би могъл да влезе всеки - както човек, който просто търси начин да влезе в страната, за да я използва като транзитен път към Западна Европа, така и човек, който има съвсем други цели. Тази хипотеза не може да бъде отречена", коментира главният прокурор.

Задържаха граничен полицай за трафик на мигранти
 
"Хората, които организират всичко това, пропускат някого срещу заплащане. Въпросният човек просто представя някакви документи и влиза в страната. Те не се интересуват от неговите цели по-нататък, а и няма как да се интересуват, защото намеренията им са користни. Те са свързани с това каналджиите да получат своето и граничните полицаи също", каза още Цацаров.