/ БГНЕС
Общо шестима задържани след акцията на Летище София
93694
Общо шестима задържани след акцията на Летище София
  • Общо шестима задържани след акцията на Летище София
При спецакция на Летище София са задържани шестима души. Двама от тях са гранични полицаи. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Други двама са чужди граждани, организатори на канала. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал. Става дума за трафик на чужденци, лица, които пристигат от различни локации. Последният задържан е от Кипър, каза Цацаров.
 
Двама гранични полицаи са задържани за трафик на хора през Летище-София

Главният прокурор уточни, че последният задържан от Кипър е пристигнал на Летище София с нередовни документи и е бил пропуснат от съответните гранични полицаи, въпреки това. Таксата за преминаване на чужденец е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи и е получил е в размер на 4000 лв.

"Работено е при малко по-тежки условия и старателно, защото летището не е пространство, в което лесно може да се осъществява наблюдение и всякакви други способи чрез, които престъпленията се документират. За първи път е налице канал за трафик на чужденци през летище", обясни Сотир Цацаров.
 
Задържаха граничен полицай за трафик на мигранти

Той уточни, че групата е действала доста време. "Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквана е смяна, преминава безпроблемно с документи, които обаче са неистински", посочи Цацаров.

Целта на чуждите граждани, след като влязат в България била да се установят тук или в повечето случаи да потърсят път към Западна Европа.

БГНЕС

Кабинетът слага край на свободното движение на мигранти у нас

Разследването е започнало през април тази година, съобщи Иван Гешев, ръководител на Спецпрокуратурата на извънреден брифинг пред медиите. По думите му само фактът, че граничните полицаи са прибирали по 5000 евро на вход и на изход от страната ни, означава, че мигрантите са заможни.
 
Гешев определи канала като заплаха за националната ни сигурност. Чужденците, които главно са се възползвали от този канал, са били от Ирак и Бангладеш.
 
Как са преминавали облаче през Летище София? Те са били снабдявани с фалшиви документи и дипломи. След това организаторите на канала изпращали техни снимки на граничните полицаи. Те от своя страна им давали указания кой полет могат да хванат и точно на кое гише могат да преминат. Случвало се е дори да се отваря специално ВИП гише, за да преминат мигрантите безпроблемно.
 
Когато е нямало време за изработка на фалшиви документи, бежанците просто са давали на гишетата някакъв лист, за да се вижда на камерите, че те все пак преминават през някаква проверка.
 
До този момент все още не е ясно колко мигранти са се възползвали от този канал, нито дали после са били залавяни в чужбина.
 
Ръководителят на Спецпрокуратурата заяви още, че заловените полицаи са редови гранични полицаи и не изключи да има намесени в схемата и такива от по-горни нива. До края на деня ще станат ясни всички обвиняеми.