Михаил Христов
Михаил Христов / БГНЕС, архив
Десети депутат напуска парламентарната група на левицата и ще стане независим. Народният представител Михаил Христов стана поредният, който реши да напусне редиците на парламентарната група на БСП.

Решението му бе оповестено от председателя Цвета Караянчева. В мотивите си Христов посочва, че не приема начина на работа в групата, усеща липса на колективност и няма доверие във взетите от нея решения.

По този начин напусналите ПГ на "БСП за България" Михаил Христов и Чавдар Велинов бяха освободени от участие в парламентарни комисии по предложение на ръководството на парламентарната група на левицата.

Народното събрание освободи Михаил Христов от Комисията по труда, социалната и демографската политика и от Комисията по въпросите на децата младежта и спорта.
Чавдар Велинов беше освободен от комисията по Културата и медиите, но заради липса на кворум за вземане на решението той остана член на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Филип Попов  от БСП апелира да се спазва правилникът на Народното събрание, според който при определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи.

Независимият депутат Павел Шопов възрази, че това е пример за репресия срещу народни представители и коментира, че същото се е случило и с напусналите ПГ на "Обединени патриоти".

Независимият депутат Валери Жаблянов пък посочи, че не е нормално по предложение на партийни ръководства да се ограничават компетенциите и правата на народните представители. И добави, че с други независими депутати ще предложат промени в правилника на Народното събрание.

Валери Жаблянов възрази и срещу връщане на въпрос от парламентарния контрол към министър-председателя относно изпълнението на договора за приятелство с Република Северна Македония и развитието на позицията на правителството на Северна Македония през последните седмици. Той призова в първия възможен момент премиерът да бъде поканен да информира депутатите за развитието на двустранните отношения.
БТА