Оръжието, което използвал Енимехмедов, се продава свободно в търговската мрежа
Оръжието, което използвал Енимехмедов, се продава свободно в търговската мрежа / снимки: Dariknews.bg

Пистолетът, който Октай Енимехмедов насочи в главата на лидера на ДПС Ахмед Доган, струва 40 лева и е турско производство. Такова оръжие може да си закупи всеки, който има навършени 18 години. Това съобщи единият от собствениците на магазина за оръжие Динко Желев, откъдето Октай е купил пистолета ден преди конференцията на ДПС.

Пистолетът, който е газов, не може да бъде преправен на боен, обясни Желев. Това показа и назначената балитистична експертиза, от която стана ясно, че 25-годишният нападател е заредил пистолета с два сигнално звукови патрона и един "технически" пипер, с дразнещ очите и дихателните пътища газ. Този вид пистолети са на свободна продажба и затова не би следвало да има наранявания от каквото и да естество, обясни Желев.

Нищо в поведението на Октай не показвало за какво ще му послужи пистолета. Собствениците на магазина се изненадали неприятно, когато разбрали от новините за случилото се, разказа Динко Желев.

Този вид пистолети много често се купуват за празници, каза още той.

Опит за покушение на лидера на ДПС Ахмед Доган беше извършен по време на Осмата конференцията на движението, която се проведе в НДК в събота. Докато течеше речта на Доган, 25-годишният Октай Енимехмедов насочи пистолет в главата му, но пистолетът засече. По-късно стана ясно, че пистолетът е газов и Октай не е имал намерение да убива Ахмед Доган. Въпреки че действията му са били планирани, с тях 25-годишният мъж по-скоро е искал да изрази гражданската си позиция, а също и да получи внимание.

Оръжието което използвал Енимехмедов се продава свободно в търговската мрежа
netinfo