Орешарски: Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане
Орешарски: Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане / снимка: БГНЕС

Бившият премиер Пламен Орешарски призна, че по време на мандата си е бил подложен на натиск, но уточни, че всички премиери, включително и настоящият Бойко Борисов, са подложени на такъв. „Бях премиер и на Сергей Станишев, и на Лютви Местан", каза Орешарски пред bTV близо година след като подаде оставка.

Той уточни, че ДПС и БСП са се разбирали добре в началото на управлението на кабинета му, но в хода на мандата са започнали да изникват противоречия между тях, които са се задълбочили след евроизборите, и логично е дошъл сривът на подкрепата.

„По всички въпроси, които са засягали изпълнителната власт, решенията съм взимал аз или Министерският съвет", категоричен беше Орешарски, като допълни, че често се е допитвал до лидерите на двете партии, особено по въпроси, които са изисквали парламентарна подкрепа. По думите му, докато е имал подкрепата и на двете партии, всичко е било наред.

Никога не съжалявам за миналото, така е трябвало да стане, каза Орешарски. "Ако отново трябва да взимам решения, не бих ревизирал нито едно. На този етап съм убеден във всичките си решения", допълни още експремиерът. Той уточни, че в момента се занимава с академична дейност и избягва други по-сериозни ангажименти.

Според Орешарски КТБ се е разраснала по време на първия мандат на Бойко Борисов. „Банката е имала доста влошен кредитен портфейл и това не е станало в последната година. Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше", подчерта Орешарски.

На въпрос защо КТБ не е спасена, бившият премиер отговори: „За да спасите някой, той трябва да иска тази помощ". Орешарски коментира, че е скептичен по отношение на качеството на предстоящия доклад за КТБ.