Опозицията разкритикува вдигането на максималната скорост по магистралите
Опозицията разкритикува вдигането на максималната скорост по магистралите / Sofia Photo Agency, архив
Опозицията скочи срещу предложението за вдигане на максималната скорост по магистралите
52378
Опозицията скочи срещу предложението за вдигане на максималната скорост по магистралите
  • Опозицията скочи срещу предложението за вдигане на максималната скорост по магистралите

Опозицията разкритикува предложението за вдигане на максималната скорост за движение по родните магистрали от 130 на 140 км/ч по време на дискусията в парламента по промените в Закона за пътищата, където е разписана идеята.

Изказвания по темата направиха Иван Костов от Синята коалиция и Румен Такоров от левицата. Поради настъпващия край на пленарния ден и изразеното желание и на други депутати да вземат думата по проекта, се взе решение дискусията да продължи след Великденската ваканция на избраниците.

„Според мен и според моите колеги това е неприемлив текст. Аргументите са дадени при общественото обсъждане. Това ще означава голямо нарастване на смъртните случаи и на инцидентите по магистралите, което на фона на намалелите през последните една-две години жертви по пътищата, ще ни върне обратно в една неблагоприятна ситуация. Това е първият аргумент и аз искам да го кажа пред народните представители", заяви Иван Костов.

„Този, който е ходил в Германия, и е пътувал по техните автомагистрали, ще види, че дори и капка дъжд да падне, да се промени времето, веднага излизат едни табели, на които скоростта се ограничава на 130 километра. В повечето от цивилизованите страни в Европа скоростта е 110-120 км/ч. Защо не си направиха сметка тези, които предложиха 140 км/ч. Аз мисля, че това е идея на премиера, за да улесни хората по-бързо да стигат до Бургас. Защо не си направихте сметка, че разликата между 130 и 140 км за 100 километра е само 3,18 минути. Това ли се целим ние да направим с движението си, или 380-400 километра да ги вземем до Бургас, това са 12 минути. Това ли искаме да направим", попита от парламентарната трибуна Румен Такоров.