Операция „Чисти ръце” срещу корупцията започват реформаторите
Операция „Чисти ръце” срещу корупцията започват реформаторите / снимка: „Движение България на гражданите”
Операция „Чисти ръце” срещу корупцията започват реформаторите
68312
Операция „Чисти ръце” срещу корупцията започват реформаторите
  • Операция „Чисти ръце” срещу корупцията започват реформаторите

Реформаторският блок се закани за проведе операция „Чисти ръце” срещу корупцията по високите етажи. За целта от блока представиха идеите си за реформа в сектор правосъдие и вътрешен ред. Идеята на реформаторите включва мерки за освобождаване на съда от вмешателството на политици и лобистко кадруване.

Предварителни проверки на имуществото, финансите и факторите за зависимост на кандидатите за позиции в съдебната система и полицията, периодично атестиране на работата на съдии, прокурори и полицаи и кариерно израстване спрямо резултатите, както и проверки за рискове от зависимости - това са част от мерките, които предлагат реформаторите.

Зам.-председателят на „Движение България на гражданите” Йонко Грозев коментира, че неведнъж за правени опити да се реформира правосъдието, но истинската цел е била то да остане същото.

„Какъв е проблемът. Проблемът, казано много просто, е корупцията. Тя е основната причина, поради която в България не може да бъде изградено работещо правосъдие. Корупцията по високите етажи на властта. Ако има работещо правосъдие, то тогава много от управляващите няма да бъдат там, където са. Те не могат да позволят това, това е истинският проблем”, заяви Грозев.  

Освен в сектор правосъдие, реформаторите предлагат мерки, свързани и с вътрешния ред. Идеята е МВР да се реформира с приоритет ефективна полицейска и дознателска работа.

„МВР трябва да се освободи от всичко неприсъщо и да ограничи функциите си до охрана на обществения ред и разследване на престъпленията”, коментира Димо Гяуров от „Синьо единство”.

Реформаторският блок предлага още президентът да назначава Главният прокурор по предложение на Народното събрание, а при отказ на държавния глава да го направи, това да може да бъде преодоляно от 2/3 от депутатите.