/ iStock/Getty Images
За 10 август (вторник) са в сила оранжев и жълт код за опасно горещо време в цялата страна.

Оранжев код е обявен в 17 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези области ще бъде горещо, с максимални температури 38°-40° и много голям риск за пожари, сочи справка на НИМХ.

Жълт код е в сила за: Софийска област, София-град, Перник, Смолян, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Шумен. Там също ще е горещо и рискът за възникване на пожари ще е много голям, като максималните температури ще са 35°-37°, а по крайбрежието – 30°-33°.

жега лято термометър
/ iStock/Getty Images

През целия ден ще е слънчево и горещо. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, но без съществени валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

Над Черноморието ще е слънчево, след обяд ще духа бриз. Максимални температури на въздуха: 30-33 градуси. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1 бал.

Над планините ще бъде слънчево. След обяд над масивите от Югозападна България ще има купеста облачност, но само на изолирани места е възможно да превали. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 29 градуса, на 2000 метра - около 22 градуса.

жега лято
iStock/Getty Images

През следващите дни времето ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни в сряда над Източна България и югозападните райони, а в четвъртък над централната част от страната и планините. Там само на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от север-североизток. Температурите ще се понижат слабо и в четвъртък максималните ще са между 31 и 36 градуса.
НИМХ, БТА