избори
избори / БГНЕС
Окончателно: ГЕРБ и ДОСТ печелят вота в чужбина
93110
Окончателно: ГЕРБ и ДОСТ печелят вота в чужбина
  • Окончателно: ГЕРБ и ДОСТ печелят вота в чужбина
ГЕРБ и ДОСТ печелят най-много от гласовете на българите, живеещи в чужбина. При 100 процента обработени протоколи от чужбина ГЕРБ е първа политическа сила с 24, 54% от вота. За партията на Бойко Борисов са гласували 27 604 души. ГЕРБ води в повечето секции, разкрити в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швейцария и много други държави.  

Как гласува България: Резултатите по райони

ДОСТ е втората най-предпочитана политическа формация от българите извън страната. Тя печели  17, 28 %. За ДОСТ са гласували 19 430 наши сънародници зад граница. Най-много подкрепа тя  получава от Турция. Освен  това ДОСТ се очертава като водеща политическа сила и в някои от секциите в ЕС и САЩ. Тя води в Антверпен, в една от секциите във Виена, в Маринян във Франция, в една от секциите в Брюксел,  в две от три секции в Швеция и на други места.  

ДОСТ - втора политическа сила според вота в чужбина
 
Според данните, ако българите в чужбина  решаваха кой да управлява България – това щяха да бъдат  ГЕРБ и ДОСТ. Освен това сънародниците ни биха поставили  в 44 народното събрание още БСП, ДПС, "Да България" и Обединените патриоти.  В новия парламент  вотът в чужбина щеше да нареди БСП като трета политическа сила с 12,75%.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.65%, БСП – 27.20%
 
Четвърти щяха да бъдат ДПС  с 11,90 на сто. Формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов  получава подкрепа от 10,15 процента. Според  Стефан Манов от обществения съвет на българите във Франция "Да България" е едно от новите явления, проявили се на тези избори.
 
В редица секции зад граница - в Белгия, Австралия, Швеция, Япония, Люксембург, Швейцария и САЩ -  „Да България” е първа. Въпреки това тя няма да влезе в новия парламент, заради общия вот на българите у нас и зад граница, който е под 4% бариера.