/ БГНЕС, архив
Около 230 машини обработват в момента пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасността на пътуването, информира Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временно за снегопочистване е спряно движението на камионите над 12 т през Троянския проход.
 
Шофьорите да карат внимателно и при зимни условия

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през Прохода на Републиката, Ришки, Котленски, Айтоски, Обзорски, Печинско, Превала, Предела и прохода Рожен. През зимата ограничено за МПС над 12 т е движението през проходите Петрохан и "Шипка", над 10 т през "Вратник" и Твърдишки, а над 3,5 т - през Дюлинския и "Пампорово".
 
Заснежени и хлъзгави са пътните настилки на прохода Петрохан. Вече е натрупала снежна покривка, а валежът продължава. Над 10 автомобила са блокирани след село Гинци в посока София, след разклона за Историческия път. Снежната покривка е над 10 см, но пътят не е почистен добре. На остър и стръмен завой колите буксуват.
 

Darikradio.bg, Маргарита Колева


Товарен автомобил е закъсал на прохода "Превала", съобщиха от Областно пътно управление - Смолян. Товарният автомобил не е спазил забраната за движение на автомобили без ремаркета през прохода, която бе въведена днес. Забраната важи и за прохода "Рожен", както и за направленията Девин - Михалково и Батак - Доспат.

Задължително с вериги през проходите "Пампорово" и "Превала":

Пътните настилки в местата със снеговалеж се почистват от екипи на Пътната служба. Интензивни валежи от дъжд има на територията на общините Златоград и Неделино, където водачите трябва да шофират със съобразена скорост.

В Смолян валежите от дъжд продължават, пътните настилки са мокри и хлъзгави.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.