/ БГНЕС
От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лева, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е. по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това заяви по БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
 
Обезщетението за отглеждане на малко дете става 380 лева

Той допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.
 
Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семейство, в което и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.
 
Вдигат детските добавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.

"БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система", заяви Бисер Петков.
 
Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.
 
Дават коледни добавки на над половината пенсионери

По отношение на пенсиите Бисер Петков каза, че от 1 януари пенсиите ще продължат да нарастват поради това, че продължителността на осигурителен стаж във формулата се увеличава.