/ ThinkStock/Getty Images
Обезщетението за отглеждане на малко дете се увеличава от 340 на 380 лева, решиха депутатите. Парламентът прие на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г.
 
От БСП предложиха обезщетението за майчинство да се изравни с минималната работна заплата и да стане 510 лева, но това не получи подкрепа в пленарна зала. На обезщетението за отглеждане на дете не трябва да се гледа като на социалните помощи, това са осигурителни права, за които се плащат вноски, аргументира се Виолета Желева от левицата.

Кабинетът прие проекта за бюджет 2018
 
Повишава се и минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер - 74,29 лв. Максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя за 2018 г. ще бъде 1 300 лв.
 
Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 30 юни 2018 г. остава 200 лв., а от 1 юли до 31 декември се увеличава на 207,60 лв. От 1 януари 2018 г. коефициентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще бъде 1,169.

От догодина: Вдигат детските добавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.
 
Размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва 2600 лв. Срещу това възразиха от левицата, които предлагаха той да стане 3 300 лева, и поискаха министърът на труда и социалната политика да отговори защо се замразява максималният осигурителен доход и максималният размер на пенсията.
 
Министър Бисер Петков посочи аргументи за запазване на максималния осигурителен доход. Целта е да се остави разполагаем доход във високо доходните групи и да се стимулира третият стълб на пенсионна система - допълнителното доброволно пенсионно осигуряване, обясни той. Петков отбеляза, че максималният осигурителен доход е регулатор за максималния размер на пенсията, която е фиксирана на 35 процента от него, т.е. 910 лева. Увеличаването на максималния осигурителен доход има двупосочен ефект в бюджета на ДОО - увеличение на приходите, но същевременно и увеличение на разходите, което понякога се игнорира, добави той.