Официално искаме секретните ни архиви от Русия
Официално искаме секретните ни архиви от Русия / netinfo

Министърът на външните работи ще отправи официално искане до правителството на Русия за връщане от руския Секретен архив на оригинални документи на български държавни институции. Това реши Министерският съвет на заседанието си.

Решението засяга важни документи от периода 1934-44 г. за подготовката и влизането на България в Тристранния пакт до събитията през септември 1944 г. Документацията е предавана или иззета от Русия след влизането на съветските войски в България по различно време от различни български институции, на различни представители на съветската власт или на Съюзната контролна комисия, във връзка с подготовката на Нюрнбергския процес.

Искането на България е съобразено с разпоредбите на Федералния закон от 1995 г. за културните ценности, преместени в Съветския съюз в резултат на Втората световна война и намиращи се на територията на Руската федерация. при съгласие от руското правителство за връщане на архивните документи, Държавна агенция "Архиви" към МС ще установи контакт със съответните руски архивни институции и ще окаже необходимото съдействия за връщане на документите. След това документацията ще се съхранява там. Въпросът за връщането на оригинални документи на български държавни институции, изнесени от България през 1944 г. и съхранявани в руския Секретен архив (т.нар. "Особый архив"), беше поставен от президента Георги Първанов при посещението у нас на тогавашния руски президент Владимир Путин през януари 2008 г.