Обвиняват зам. здравния министър за участие в корупционни схеми
Обвиняват зам. здравния министър за участие в корупционни схеми / www.sxc.hu

Европейската комисия е получила сигнал за корупционни схеми, извършвани от заместник-министъра на здравеопазването и председател на Управителния съвет на НЗОК Емил Райнов, пише в днешния си брой вестник International herald tribune. В писмо, изпратено до Комисията, управителят на най-големия фармацевтичен дистрибутор у нас "Търговска лига" Тихомир Каменов твърди, че Райнов е искал месечни рушвети на обща стойност 2.8 млн. евро. В статията се отбелязва, че в момента европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро разглежда оплакването.

 

В началото на годината трите кардиологични болници на „Търговска лига" в Ямбол, Велико Търново и Варна настояха НЗОК да сключи договори с тях, въпреки че не са представили акредитации. От пресцентъра на компанията обясниха за Дарик, че умишлено се отлага акредитацията им, въпреки че имат необходимата документация. В изявление на заместник-министър Райнов, разпространено от правителствената информационна служба, се казва, че шефът на „Търговска лига" Тихомир Каменов и изпълнителният директор Тони Веков са отправяли заплахи по телефона към него и към други ръководители в системата на здравеопазването.

 

Пред Дарик Емил Райнов съобщи, че ще сезира всички възможни органи за клевета срещу него:

 

С какви мотиви Здравната каса е отказала на тези трима болници да работят с нея?

 

 В закона е казано, че касата сключва договори само с болници, които са акредитирани и имат акредитационна оценка, различна от „лоша”. В случая и трите болници, за които става въпрос, нямат акредитация.

 

 Какви са били вашите взаимоотношения с шефа на Търговска лига?

 

 Абсолютно никакви персонални взаимоотношения не съм имал с тях, а като с всички фирми, които са били контрагентни на министерството или на касата, дори нямам спомен кога за последно сме се виждали.

 

Според вас каква е целта на тези обвинения?

 

Целта на тези обвинения, от една страна, е персоналната ми дискредитация, от друга страна е касата да се поддаде на натиск.

 

От „Търговска лига" обясниха, че имат доказателства за подкупи, които е взимал Райнов.