Обвинителни актове срещу 6-ма македонци за задържаното оръжие
Обвинителни актове срещу 6-ма македонци за задържаното оръжие / netinfo

Срещу шестима македонци са повдигнати обвинения във връзка със задържаното оръжие, съобщи министърът на вътрешните работи в Македония Гордана Янкуловска. В скандала бе замесено и името на България, като бяха задържани четирима български граждани и три камиона, в които бе транспортирано оръжието.

Сред шестимата обвинени са служители на македонското Министерство на отбраната, на Генералния щаб и на фирми. Янкуловска увери, че санкции ще бъдат наложени на всички, нарушили закона, "независимо дали става въпрос за служители на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на отбраната или на Генералния щаб на македонската армия, или за някои други партийни или държавни функционери".

Три български камиона с оръжие на македонската армия, бяха заловени от македонската полиция на 14 декември в Скопие. Първоначалните версии на македонските министерства на вътрешните работи и на отбраната дали става въпрос за контрабанда на оръжие или за обикновен транспорт на оръжие се разминаваха. В последствие се установи, че част от транспортираното оръжие е чисто ново, вместо излязло от употреба. Във фокуса на разследването бе Генералният щаб на македонската армия. В ареста за 30 дни бяха оставени четиримата български граждани, превозвали оръжейната пратка.