/ ThinkStock/Getty Images
След настояване на родители Комисията по образование на Столичния общински съвет увеличи точките, които кандидат-първокласник ще получава, ако негов брат или сестра учат в същото училище. Те вече са 22, съобщава БНТ.
 
Бяха повишени и точките за първокласници от многодетни семейства. Това обаче са допълнителни критерии. Водещ фактор при записване на първокласниците тази година остава уседналостта. Очаква се новата наредба да бъде гласувана до края на месеца.

Принципът на уседналост ще бъде водещ при приема на първолаци
 
На последеното заседание на Комисията по образование в Столичния общински съвет присъстваха майки на бъдещи първокласници, недоволни от новите критерии за записване. Тази година най-голямо предимство имат деца, чиито семейства са живели повече от три години в района на желаното училище. Майките поставиха въпроси за допълнителните критерии за записване.
 
По думите на Силвена Денева, майка на четири деца заради районирането "деца, които имат брат, сестра, отиват в друго училище". А Плама Христова, майка на три деца, се възмущава от възможността "рано сутрин и следобед да заведеш и да прибереш няколко деца, приети на различни места".
 
Тъй като по време на обсъждането на новия прием, на страницата на Столичния общински съвет най-много предложения са били свързани именно с този проблем, допълнителните точки, които бъдещ първокласник ще получи, ако има брат или сестра в училището, бяха увеличени от 16 на 22.

Подготвят нови критерии за прием в първи клас
БНТ