Общонационални тържества за Априлското въстание в Панагюрище
Общонационални тържества за Априлското въстание в Панагюрище / netinfo

Общонационалните тържества, посветени на 131-годишнина от Априлското въстание се провеждат и тази година в Панагюрище. Вицепрезидентът на Република България Ангел Марин ще произнесе слово по време на тържествения митинг-заря на площад “20 април” във възрожденския град.

Със заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание в църквата “Свето Въведение Богородично” ще започнат обичайно тържествата в Панагюрище. По-късно всички гости ще се поклонят и поднесат цветя пред Вечния огън на мемориал “Априлци”.

През деня на стадион “Орчо Войвода” в Панагюрище ще се проведе Републиканският лекоатлетически мемориал “Борис Мулешков”, а в изложбената зала на Историческия музей ще бъде официално представен „Дриновски сборник” от преподаватели в Харковския Национален университет „Каразин”.

По традиция знамето на Априлското въстание ще бъде тържествено изнесено от къщата-музей “Райна Княгиня”, за да бъде поставено на площад “20 април” за тържествения митинг-заря. На церемонията слово ще произнесе Ангел Марин.

Тържествата ще продължат и на местността Оборище, където председателят на Народното събрание Георги Пирински и всички гости ще се поклонят пред паметника, където се е учредило Първото българско народно събрание. Там ще бъде обявена и връчена и наградата “Оборище”, учредена от Сдружението на възрожденските градове в България. Честването ще приключи с народно увеселение – концерт пред старата хижа “Оборище”.