Общините ще наваксват намалените бюджети с бедствено положение
Общините ще наваксват намалените бюджети с бедствено положение / Sofia Photo Agency, архив
Общините ще наваксват намалените бюджети с бедствено положение
32935
Общините ще наваксват намалените бюджети с бедствено положение
  • Общините ще наваксват намалените бюджети с бедствено положение

Няма да ни стигнат парите за зимно поддържане на пътищата, ще искаме допълнително чрез обявяване на бедствено положение. Това обяви на заседание на Областния щаб по бедствия и аварии в Разград кметът на Завет Ахтер Велиев.

Няма да оставим пътищата непочистени от снега, но това ще трябва да стане за сметка на друго перо в общинския бюджет, а средствата във всички сфери са намалени, обясни кметът на Завет Ахтер Велиев: „В момента е 33 300 лв. за зимна подготовка, преди намалението беше 37 200 лв. Миналата година 5700 лв. не ни достигнаха от собствения бюджет на общината ги взехме. Ако тази година зимата е нормална, ще ни стигнат, но горивата се качват".

Велиев предложи на заседанието на Областния щаб по бедствия и аварии за общините, в които зимата е по-тежка, да се отпускат допълнително средства за почистване на шосетата. Иначе ще се наложи да се ползва познатия метод - да се обявява бедствено положение, средствата за аварийните дейности по време на което по закон се възстановят от държавата.

„Този метод преди се използваше от общините - като се обяви бедствено положение да се поискат допълнително средства за предотвратяване и да се компенсират тези допълнителни разходи, но не трябва да се стига дотам, трябва да се координират нещата с Областния управител. Но гледам всички общини минават на тоя принцип, защото друго решение няма".