/ iStock/Getty Images
В предаварийна ситуация е един от основните водоизточници, които снабдяват града с питейна вода
Община Радомир предупреди за опасност от водна криза. В предаварийна ситуация е един от основните водоизточници, снабдяващи с питейна вода града, съобщават от общинския пресцентър, цитирани от БНР.

Добрата страна на снежната буря: Покачва се нивото на язовир “Студена“

В последните 15 дни се наблюдава тревожна тенденция на постоянно изключване на помпите в помпена станция “Опалово“ поради сериозно намаляване на водата във водоизточника. От този водоизточник се снабдява ниска зона на Радомир, в това число квартал "Върба", както и селата Борнарево и Николаево.

Караниколов: Един километър от водопровода е готов, вече поставяме тръби

Според инженерни проучвания, загубите в довеждащия водопровод от помпена станция Опалово до резервоар "Ниска зона" в Радомир възлизат на 40%. През последните шест месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

Откриха ешерихия коли в жилищен блок в квартал в Перник

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е уведомил с писма министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, областната управа и ВиК-Перник затова, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града и настоява за спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод.

Продължава делото срещу бившия шеф на ВиК-Перник

С писмо от управителя на ВиК-Перник от 4 февруари община Радомир е уведомена за намаления дебит на водоподаване за "Ниска зона" на град Радомир, като се препоръчва въвеждане на режимно водоподаване на части от квартал "Върба".

Борисов инспектира изграждането на водопровода Мало Бучино-Перник (СНИМКИ/ВИДЕО)

Със същото писмо общината е информирана и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг.
БНР