Започна изграждането на водопровода от Мало Бучино към Перник
Започна изграждането на водопровода от Мало Бучино към Перник / БГНЕС
"Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна, и пролетта е малко по-влажна, в края на пролетта може вече да говорим за различна картина в Перник". Това каза кметът на града Станислав Владимиров, предаде БГНЕС.

Тази сутрин започнаха строителните дейности и изкопните работи по изграждане на водопровода от село Мало Бучино до Перник, по който градът да получи вода.

Министърът на икономиката Емил Караниколов се извини на всички, които ще имат неудобство следващите около 40 дни.

Започва изграждането на водопровода Мало Бучино-Перник

„Имаме бюджет от 27 039 000 лв. с ДДС, който е за изпълнение на тази дейност тук както и за изпълнение на още две дейности”, каза Караниколов. „За този проект специално имаме непредвидени дейности около 1 900 000 с ДДС, които вероятно ще възстановим, от сега го казвам, толкова са предвидени по проекта”, каза министърът. Той обясни, че във всеки един проект има непредвидени дейности.
 

БГНЕС


„Аз затова казвам точната стойност отсега, да я знаете 1,9 млн. с ДДС. В случай, че има нещо, ще ви уведомявам, проектът ще бъде качен в понеделник на страницата на Министерството на икономиката”, обърна се Караниколов към медиите.

„Тук сме, тръбите идват”, заяви още министърът. Общо 130 камиона се очакват, има график между 23 дни и 25 дни да е поръчката. Започваме строителство, има машини, има техника и съм сигурен, че в един срок до 40 дни ще се справим”, посочи Караниколов и добави, че ще се работи денонощно.

Икономическият министър подчерта още, че за последните 4 дни няма загуби в язовир „Студена”. Но там продължават да си остава около 111 см до мъртвия обем.

„Язовирът не спада, в момента притокът е добър”, каза от своя страна кметът на Перник Владимиров и изрази надежда с новоизграждащия се водопровод, че ще бъде подпомогнато за неговото захранване.
 

БГНЕС


„В момента, в който се изгради това съдържание и почнем да подаваме по него вода към Перник, спираме водоподаването от язовир „Студена” и той ще започне по възможно най-бързия начин да се пълни. В момента, в който достигнем обем, който ще ни даде по-дългосрочна перспектива, че няма да има риск пак отново да изпаднем в такава криза, водният режим ще бъде първо намален и след това отменен”, каза кметът.

Бившият шеф на ВиК-Перник излиза от ареста срещу гаранция (ВИДЕО)

За това какви са оптимистичните срокове, Владимиров посочи, че все пак зависим от природата.

„Тук ще подаваме 300 л в секунда. 300 л в сек няма да взимаме вече от яз. „Студена”, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 млн. кубика, ще имаме по-дългосрочна перспектива”, заяви градоначалникът.
БГНЕС