/ БГНЕС
След тричасови бурни дебати Столичният общински съвет одобри спасителния план за водната криза в Перник.

Въпреки разпалената дискусия общинските съветници приеха почти единодушно с 56 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ решението за възмездно отпускане на водни количества от водоснабдителната система на София към Перник. Те ще се осигуряват от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър” и ще преминават по рилския водопровод. Оттам пък връзката ще е през новия водопровод от Мало Бучино до Перник, който предстои да бъде изграден.

Ремонтът на стената на „Студена“ е извършен при непрекъсната експлоатация на язовира

Кметът на Перник посочи, че има готовност веднага да започне строителството след решението на Столичния общински съвет.

Отпуснатите допълнителни водни количества по водопреносната мрежа ще бъдат до 300 л/сек.

При опасност за водоснабдяването на София, подаването на вода към Перник ще бъде спряно веднага. Контролът за това ще се осъществява от „Софийска вода“, като дружеството ще представя всяка седмица доклади.

Хидроинженери при Нинова: "Студена" не може да бъде излекуван от "Белмекен"

С решението бе прието и кметът на София да гарантира дългосрочнотго водоснабдяване на столицата, като подпише споразумение с министъра на регионалното развитие и министъра на икономиката за финансиране на три обекта - ремонтът на язовирната стена на Бели Искър, който трябва да започне през 2020 г., както и да бъде изградена реверсивна връзка между довеждаща система „Бели Искър“ и довеждащата система „Искър“.

Предвижда се още рехабилитация на язовир Огняново с възможност за пречистване на питейни води до 1500л/сек. чрез изграждане на пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до пречиствателна станция „Панчарево“ и свързването на обекта към водоснабдителната система на София.

Фандъкова: София има вода за години напред, въпросът е какво е състоянието на мрежата (ВИДЕО)

По време на дебатите всички подкрепиха решението за водната криза в Перник, но от опозицията изразиха и своите резерви. Волен Сидеров пък се въздържа от подкрепа на проекта. 

Кметът на Перник Станислав Владиморов защита плана и посочи, че изграждането на съоръжението е единственият вариант за по-голямата сигурност и да се даде възможност на „Студена“ да увеличава своя обем.

Той обясни, че при този приток Перник ще има вода до април, а ако природата е по-милостива – и за повече време.

Иван Таков от БСП призна, че решението е правилно, тъй като няма как от левицата да останат безучастни към бедстващите хиляди хора на 20 км от София. В същото време обаче имало много неотговорени въпроси – за лошото състояние на стената на Бели Искър и за рилския водопровод, който е на повече от 70-80 години. Таков настоя, че има и рискове за софиянци при по-сериозна авария.

„Решението е правилно, но е време да не се управляват кризи, а да се управляват процеси“, отсече той.

Фандъкова: Нивото на язовир „Бели Искър” се следи в реално време, няма опасност София да остане без вода

Николай Стойнев от ГЕРБ пък обясни, че риск от авария винаги има и той няма да се увеличи, ако се подават допълнителни количества вода към Перник.

„Политическите лупинги в залата са интересни. В Рила има достатъчно воден ресурс, а водата е национално богатство и може да се използва водопреносната мрежа на София“, каза той.

Стойнев обясни, че в дългосрочен план трябва да се търсят и други решения за водоснабдяването на столицата, като тези варианти са именно изграждането на връзката между язовир Искър и рилския водопровод, както и използването на вода и от язовир Огняново.

Карлос Контрера от „Патриоти за София“ пък поиска решението да бъде допуснато за предварително изпълнение, тъй като Перник не разполага с много време до достигането на мъртвия обем на „Студена“.

„Няма друг вариант, имаме възможност да помогнем и трябва да го направим. Едно население оставено без вода е изложено на здравни рискове, а това крие рискове и за съседните населени места, а ние не искаме такъв сценарий“, категоричен бе Контрера.

Правят се внушения, на ръба на допустимото, но който всява страхове, трябва да носи отговорност“, продължи с критики към някои от колегите си общинският съветник.

От „Демократична България“ също подкрепиха решението, но остро критикуваха управляващите, че не са дали никакви гаранции, че с този план няма да се създадат опасности за водоснабдяването и на София, и на Перник.

Независимият общински съветник Борис Бонев пък заяви, че кризата не е водна, а политическа и отговорност носят управляващите. Затова и предложи ГЕРБ с партийната си субсидия да плати за нея.

Бонев искаше и „Софийска вода“ спешно да изработи план за действие при евентуално тотална авария, но предложението му не намери подкрепа.