От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреноснатa мрежа на София се установяват годишно
В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред, увери Това заяви в ефира на NOVA кметът Йорданка Фандъкова във връзка с предстоящото гласуване на извънредно заседание на Столичната община дали Перник може да се присъедини към водоснабдителната мрежа.

„Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет. „Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на „Софийска вода”, уточни столичния кмет и пак подчерта, че за София няма опасност да остане без вода.

Столична община решава дали Перник да ползва водопроводната ѝ мрежа
 

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

„Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза Фандъкова.

NOVA