/ DarikNews.bg
Двете му деривации не работят, язовирът няма да се напълни за 4 месеца, казаха експертите
Да се потърси мнението на експертите, а не да се бърза с политически решения за водната криза в Перник. За това призова червената лидерка Корнелия Нинова след среща с хидроинженери на „Позитано“ 20, на която се обсъждат проблемите във водния сектор.

Тя посочи, че от левицата ще внесат алтернативните предложения на експертите в парламента.

"Затова призовах да се поканят професионалистите. Те говорят конкретно, за разлика от срещата в Столичния общински съвет, където видяхме, че са събрани политически лица и министри. Взимат се решения, които могат да поставят в риск нещата. Не може една криза, да я гасиш с друга потенциална криза, без да имаш пред себе си елементарна професионална експертиза. Като пиле в калчища са оплетени. Не искат да чуят тези, които разбират, които са надпартийни. Ние техните препоръки ще внесем като алтернативни предложения и ще решаваме в парламента“, даде заявка Нинова.

Само 12% от българите вярват, че природата е източила язовир "Студена"

Поканените експерти от левицата изразиха резерви към предложеното от правителството решение да се ползва вода от "Белмекен".

Инж. Лиляна Карафизиева, бивш директор на "Напоителни системи", заяви, че в близките месеци яз. „Студена няма да бъде напълнен.

Голяма част от Перник без вода заради авария (ВИДЕО)

„Язовир „Студена“ не може да бъде излекуван нито от „Белмекен“, нито от друг водоизточник. Двете му деривации не работят, изоставени са, те не се експлоатират. Причината за кризата в Перник не е във водите и в Господ, а в управлението на самите води. Ние няма да можем да напълним „Студена“ в близките месеци.

Той се пълни от март до юни. За тези 4 месеца няма да можем да надхвърлим водата, която е била към 1 юли 2018 г. За пернишката водна криза ще продължим да си говорим. Това са решения в обстановка на паника. Трябва да се прояви разум, да се видят всички водоизточници около „Студена" и тогава да се прецени колко вода да се подава за Перник“, заяви тя.

Общинският съвет в Перник одобри спасителния план за водната криза

Експертите повдигнаха въпроса и за състоянието на стената на яз. „Бели Искър“, която не е ремонтирана от десетилетия. Също така, за да се реализира проектът да се черпи вода от там, е необходимо да се направи един цялостен нов хидравличен модел, заключиха те.

Не било ясно и кой ще проектира и строи тръбопровода от Мало Бучино до Перник.

Специалистите коментираха и лошото състояние на водопреносната мрежа у нас.

„Деривациите са ни в плачевно състояние. В Плевен, Ловеч и Троян водопроводите съм ги виждал в чепове. Там не може да се направи ремонт. Ако не се ремонтират тези водопреносни мрежи, ще стане като една стара дреха, която я кърпиш, кърпиш, и накрая тя се разпада“, посочи Алеко Томов, управител на фирма за изграждане на водни обекти.