/ iStock/Getty Images
69% от запитаните са убедени, че са виновни институциите и отговорните лица, сочи проучване на "Галъп Интернешънъл"
Българите смятат, че не климатът и природата са виновни за водната криза. Според сънародниците ни сериозна вина за нея имат хората и институциите. На този фон обществото възприема искането на вот за недоверие като справедливо. Това сочи проучване на "Галъп Интернешънъл", като 835 души са интервюирани „лице в лице“, с двустепенна, гнездова извадка, на случаен принцип, а 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Въпреки желанието за смяна на правителството, хората не искат предсрочни избори.

69% са на мнение, че кризата с водата в Перник е следствие от решенията на институциите и хората, заемащи отговорни позиции.

Галъп интернешънъл прочуване
Галъп интернешънъл


Само при привържениците на управляващите са малко по-високи дяловете на отговори от типа „природата е виновна“. 
 
При тази ситуация 47% намират искането на вот на недоверие по такива теми за справедливо, а 27% са на обратното мнение.

Единствените, които рязко контрастират на общия фон, са привържениците на управляващите партии.
 
В средата на януари 41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% - не.

Галъп интернешънъл прочуване
Галъп интернешънъл


Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 35% искат, но 40% не искат. Останалите се затрудняват да отговорят.
 
Явно, абстрактното желание за промяна доминира, но когато става дума конкретно за нови парламентарни избори, няма отчетливо мнозинство.

Галъп интернешънъл прочуване
Галъп интернешънъл


За сравнение, след „Апартаментгейт“ през пролетта дяловете на искащи оставка бяха подобни на сегашните – 42%, които искат, и 33%, които не искат. Предсрочни избори пък тогава искаха 40%, срещу 38%, които не искаха. Оказва се, че тогава ситуацията е била сходна и като че ли дори малко по-тревожна в обществен план за настоящото управление.

Галъп интернешънъл прочуване
Галъп интернешънъл


Две трети по-скоро предпочитат, по принцип, дружествата за т.нар. комунални услуги да са държавни, 14% смятат, че е по-добре да са частни.