/ БГНЕС
Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до момента е събрала 1 млн. и 490 хил. лева. Това съобщи пред журналисти в Каравелово кметът на общината Емил Кабаиванов. По думите му всички те ще бъде разпределени с решение на Общинския  съвет.

Гласуваните от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии близо 10 млн. лева са за възстановяване на публична инфраструктура - улици, мостове и водопроводи, припомни той.

Утре се очаква да бъде представен докладът на тримата инженер-конструктури, които са огледали около 150 къщи в селата Богдан, Слатина и Каравелово. Тогава ще стане ясно кои сгради са за събаряне и кои подлежат на ремонт, коментира Кабаиванов. Той допълни, че Междуведомствената комисия допълнително ще отпусне средства на собствениците на имотите, които ще бъдат съборени.

Има изисквания жилището да е единствено, ако са повече, нещата се променят,
каза кметът. Кабаиванов съобщи, че търговска верига подготвя за дарение 200 комплекта готварска печка, пералня и комбиниран хладилник с фризер. Те ще бъдат готови през ноември, тъй като в момента се изработват, каза още той.

Продължава разполагането на фургони за хората, изгубили домовете си в наводнението. Осем са поставени вече в Каравелово. В Богдан има заявени 17 фургона, а в Слатина - осем. Те имат стандартно оборудване, каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Ако ползвателите им преценят, че имат нужда от допълнително оборудване и мебели, ще го получат от държавата и общината. Става въпрос обаче за временни жилища за месец, два или шест, през които се строят къщите или се ремонтират, допълни Стоев. 

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата. 
БТА