Обединение на български патриоти не знаели за регистрацията на Баретата
Обединение на български патриоти не знаели за регистрацията на Баретата / снимка: bg-patrioti.org

Лидерът на партия „Обединение на български патриоти" Юлий Абаджиев не е знаел, че Златомир Иванов-Баретата е регистриран като застъпник на мажоритарния кандидат на партията в Бургас Ивайло Дражев. Това съобщи говорителя на Софийска градска прокуратура Стела Кожухарова. Тя допълни, че има подадена жалба дори в Бургас, с която се обжалва регистрацията на Баретата.

Все още не е ясно дали мярката на Златомир Иванов „задържане под стража" ще бъде променена.

Председателят на РИК Бургас Евгени Мосинов обясни за Дарик, че Иванов е регистриран вчера по молба, подадена от Ивайло Дражев. РИК Бургас ще се произнесе късно тази вечер. Градският прокурор Николай Кокинов заяви, че прокуратурата ще изчака дали РИК Бургас ще вземе решение за заличаването на Баретата и едва тогава ще се произнесе за спирането на делото.

Бисер Троянов поясни за Дарик, че в избирателният закон няма ясна процедура за заличаване и не е ясно кой точно и при какви условия може да го заличи - РИК Бургас или Ивайло Дражев. Решението на РИК Бургас ще може да се обжалва в 3-дневен срок пред Централната избирателна комисия.

Днес в СГС постъпи молба от Златомир Иванов-Баретата за промяна на мярката му за неотклонение поради това, че е вписан като застъпник в Бургас на Ивайло Дражев - мажоритарен кандидат за депутат от Обединение „Български патриоти". Молбата е с искане за незабавно освобождаване, с оглед член 53, ал. 1 от избирателния закон, обясни за Дарик адвокатът на Златомир Иванов Лъчезар Таков. Той уточни, че е внесена молба и в СГП за спиране на делото. Златомир Иванов е придобил имунитет от вчера - 24 юни, уточни още адвокат Таков.