НЗОК няма да намалява едностранно цените на прегледите и на клиничните пътеки
НЗОК няма да намалява едностранно цените на прегледите и на клиничните пътеки / netinfo

Националната здравно-осигурителна каса няма да може еднолично да намалява цените на прегледите, медико-диагностичните и високо специализираните дейности, както и на клиничните пътеки, обявени при приемането на бюджета на касата за 2008 година. Това предложение на Руденко Йорданов прие Народното събрание при окончателното гласуване на законопроекта за бюджет на Здравната каса за 2008 година.

Текстът, предложен от Руденко Йорданов, бе подкрепен в залата от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Той обясни, че по този начин няма да бъдат наказвани болниците, които работят по правилата и вършат почтено работата си.

Националната здравно-осигурителна каса ще определя за всяка районна каса годишната обща стойност на разходите, разпределени по месеци. Районните каси пък ще определят стойността на дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите. Този текст бе най-спорен по време на обсъждането. Според опозицията той въвежда централизация в управлението при финансирането на болниците.

С приетия от депутатите бюджет на касата за 2008 година сключването на Национален рамков договор за следващата година може да стане до 15 декември. Тъй като тази дата вече е отминала, догодина няма да бъде сключен такъв, но ще се гарантира лечението на пациентите и заплащането и договарянето с изпълнителите за медицинска помощ, тъй като такъв текст бе приет с промяна в Закона за здравното осигуряване, което се направи в преходни заключителни разпоредби на бюджета на касата.

За последен път Национален рамков договор бе сключен за 2006 година. За 19 декември е насрочен извънредният конгрес на Българския лекарски съюз, когато ще се обсъди приетият бюджет на Здравната каса за 2008 година.

Без промяна догодина ще е размерът на здравно-осигурителната вноска - 6 процента. Приходите от здравно-осигурителни вноски ще са около 968 млн. лв. Най-големи ще са болнична помощ – над 785 млн. лв., за лекарства и медицински изделия за домашно лечение са предвидени близо 300 млн. лв.