Нужни са много пари за почистването на речните корита
Нужни са много пари за почистването на речните корита / снимка: БГНЕС

В рамките на град Велико Търново река Янтра е почистена. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио великотърновският кмет Румен Рашев.

Кметът на Велико Търново отбеляза, че са необходими много средства, с които те не разполагат – само за работни проучвания на дъното на реката и проектиране на речно корито на р. Янтра са необходими 300 000 лева. „Смятайте какви средства са необходими за изграждане на тези диги”, коментира Рашев.

Вчера вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем посети Велико Търново, където след среща с г-н Рашев констатира, че микроязовирите са едни от най-критичните обекти, които създават предпоставки за наводнения. Министърът отбеляза също, че пари за тяхната поддръжка не са отпускани през последните 20-30 години.

Емел Етем отбеляза и че въпреки наближаващото пълноводие, все още не са почистени повечето речни корита в страната. „За съжаление не разполагаме с контраинформация, с която да оборим това твърдение”, коментира Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Коментарите на Румен Рашев и Гинка Чавдарова чуйте в прикачения звуков файл.