Българката Нургюл Салимова се класира на финала на Световната купа по шахмат. Вицешампионката на България продължи участието си в турнира след оспорван тайбрек, продължил почти три часа.

Страхотен успех: Българка е на финал на Световното по шахмат

На полуфинала тя победи украинката Анна Музичук, която беше един от основните претенденти за световната титла. Битката за мястото на претендентката ще се проведе през април 2024 г. Световната купа осигурява три места за турнира и едно от тях вече е за Салимова. На финала тя ще се изправи срещу рускинята Александра Горячкина, която е на трето място в Световната ранглиста на федерацията по шахмат, съобщава NOVA.

„Не мога да осъзная какво се случи, дори полуфиналът беше успех за мен. Израснала съм с мачовете на Анна, тя беше мой идол, когато бях дете. И все още я уважавам много. За всички тя беше явният фаворит, но аз реших да не мисля много за това. Просто се концентрирах над подготовката си и се опитвах да направя всичко както трябва. Мислех, че ако тя спечели, това ще е нормално и очаквано от всички, но в такъв случай нямаше какво да губя и затова бях по-спокойна. Да, когато бях малка знаех, че ще стигна до финал за Купата, но не очаквах това да стане на 20 години. Сега нямам търпение да отида в стаята си и да разкажа на родителите ми", каза Салимова.
NOVA