/ iStock/Getty Images
С 51,3% се е увеличило производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ на годишна база, сочат публикуваните данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Сериозно увеличение на годишна база има и в преработващата промишленост - с 12.7%, а понижение в добивната промишленост - с 5.7%.

НСИ данни
НСИ

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 68.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 42.1%, производството на напитки - с 41.9%, производството, некласифицирано другаде - с 33.3%, производството на тютюневи изделия - с 32.6%.

Намаление е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 14.2%, производството на химични продукти - с 13.7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 12.8%.

Индексът на промишленото производство през август 2022 г. се увеличава с 0.7% в сравнение с юли 2022 година. Данните са предварителни и сезонно изгладени, обясняват от НСИ.

„Преброяване 2021“: НСИ обяви колко души е населението на България (ВИДЕО/ГРАФИКИ)

През август 2022 г. е регистриран ръст с 16.5% на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо съответния месец на 2021 година.

През август 2022 г. увеличение спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.5%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а намаление в добивната промишленост - със 7.6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - със 17.1%, производството на хранителни продукти - с 11.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.3%.

Намаление е регистрирано при: производството на химични продукти - с 11.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10.3%, производството на превозни средства, без автомобили и производството на мебели - по 8.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.4%.
НСИ