/ iStock/Getty Images
Със 146 гласа "за" Народното събрание подкрепи окончателно договора за придобиване на мултифункционална система за обмен на информация. С придобиването на терминалите се цели да се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е важно за осигуряване на условия за използване пълните технически и оперативни възможности на новите бойни самолети F-16, Block 70.

Договорът е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales (FMS), която строго регламентира възможностите за придобиване на американско военно оборудване и техника.

Прогнозната стойност на договора е 5,255,514 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 29 юни 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 81,652 щатски долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 г.

Според условията на договора за американската страна договорът влиза в сила не след подписването или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на финансовите средства в рамките на срока на валидност на офертата.
БГНЕС