Очаква се Националният съвет на БСП да реши дали да изключи от партията Кирил Добрев.

Съветът на БСП се провежда в два дни, а информацията за обсъжданото изключване дойде от самия Кирил Добрев, който написа в страницата си във Фейсбук: „Изключването от партията е последното убежище на страха. Днес дойде и моят ред – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъде изслушан“. От думите му стана ясно, че като четвърто поколение социалист, никой не може да извади членството от сърцето му и остава „лоялен на своята единствена партия”.

Добрев е един от основните критици на настоящия лидер Корнелия Нинова.

Кирил Добрев: Дойде и моят ред да бъда изключен от БСП

По информация на БНР искането за изключване на Добрев, „определено като мярка за партийно въздействие“, е дошло от няколко организации, сред тях – Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и младежката организация в Елин Пелин.

Сред мотивите са изброени „открито противопоставяне на решенията на НС на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне“, „множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаващи негативен образ на БСП“, като са припомнени негови интервюта, в които нарича партията си „куц кон“ или съобщава, че член на ИБ на партията е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки.

Сред другите мотиви е записано „подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на БСП и внушават липсата на организационно-политическо единство“ и е припомнен скандалът, в който се стигна до физически сблъсък с организационния секретар Евгений Белий. Добрев е обвинен и за организиране на шумни протести пред централата на партията преди пленуми. Като мотиви са посочени и „подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти“ и „използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“.

От БСП твърдят още, че са дали възможност на Добрев да отговори на обвиненията чрез изпращане на писмено становище, каквото до този момент няма.
БГНЕС