Парламентът избра състава и ръководството на постоянните комисии (24), като ДПС отказа председателското място на Комисията по труда, социалната и демографската политика, а ГЕРБ-СДС - на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Най-големи са тези по бюджет и финанси, по конституционни и правни въпроси, Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по околната среда и водите.

Председателското място, отредено на ДПС за Социалната комисия, скара депутатите

Всички парламентарни групи ще председателстват на ротационен принцип за по една сесия на НС и по реда на числеността на групите. Възражения от Иво Атанасов от "Има такъв народ" имаше срещу номинацията на Атанас Атанасов от "Демократична България" за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На какъв принцип бяха разпределени председателските места в комисиите, попита Александър Ненков от ПГ ГЕРБ-СДС.

Парламентът гласува Комисията по бюджет и финанси да е от 23 народни представители - шестима от "Продължаваме Промяната" /ПП/, шестима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, трима от "БСП за България", двама от "Има такъв народ" /ИТН/, двама от "Демократична България"/ДБ/ и един представител на "Възраждане". За председател беше избран Любомир Каримански от ИТН.

Парламентът избра състава на 9 парламентарни комисии

Комисията по конституционни и правни въпроси също е от 23-ма народни представители и отново в нея влизат по шестима депутати от ПП и от ГЕРБ-СДС, по трима от ДПС и "БСП за България", двама - ИТН, двама от ДБ, един от "Възраждане". Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" оглави комисията.

Комисията по труда, социалната и демографската политика е от 23-ма народни представители - шестима от ПП, шестима от ГЕРБ-СДС, по трима от ДПС и "БСП за България", по двама от ИТН и ДБ, един от "Възраждане". ДПС отказа председателското място.

"Няма как ДПС да приеме ваше решение без да сме водили разговори, консултации", обърна се Хамид Хамид към управляващото мнозинство. "Вие се отнесохте толкова пренебрежително към ПГ ДПС, няма как да приемем някой да взема решения вместо нас", категоричен беше той. Но увери, че оттук нататък са открити за диалог.

От ДБ предложиха Елисавета Белобрадова от тяхната група да оглави социалната комисия, последва почивка, за да бъде разрешен казусът. След нея кандидатурата й беше оттеглена. В крайна сметка за председател беше избран Искрен Арабаджиев от ПП.

Комисията по икономическа политика и иновации е от 21 народни представители - шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, двама от "БСП за България", двама от ИТН, двама от ДБ, един от "Възраждане". За председател беше избран Мартин Димитров /ДБ/.

Комисията по енергетика е от 21 депутати, като ПП има шестима представители, ГЕРБ-СДС - петима, трима има ДПС, по двама от БСП, ИТН и ДБ, един от "Възраждане". Радослав Рибарски /ПП/ е председател. По предложение на Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/, след определянето на състава на комисията, НС закри предсрочно временната комисия за тока, която Рибарски също оглавява. Мотивът е, че към вече гласуваната постоянна комисия ще има такава подкомисия.

От 21 членове ще се състои Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от "БСП за България", ИТН и ДБ, един "Възраждане". Настимир Ананиев от ПП оглави комисията.

Комисията по външна политика е от 17 депутати - петима от ПП, четирима - ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, левицата и ИТН, както и по един от ДБ и "Възраждане". Председател е Венцислава Любенова /ПП/.

Комисията по въпросите на Европейския съюз е от 17 членове - петима от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, по един от ДБ и "Възраждане". Тя бе оглавена от Драгомир Стойнев от левицата.

Комисията по отбрана е от 17 членове, петима от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, БСП и ИТН, по един от ДБ и от "Възраждане". За председател беше избран Атанас Зафиров от левицата.

Атанас Атанасов, зам.-председател на НС от ДБ, оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Тя е общо от 21 души като шестима са от ПП, петима от ГЕРБ, трима от ДПС, по двама от "БСП за България", ИТН, ДБ, един от "Възраждане". Срещу номинацията на Атанас Атанасов възрази Иво Атанасов от ИТН с мотива, че е бил част от статуквото, от Реформаторския блок в коалиция с ГЕРБ. И помоли кандидата да си направи отвод.

"Няма да си направя отвод", отговори на свой ред Атанас Атанасов. Той посочи, че никога не е бил на управляваща позиция, а миналата година през цялото време е присъствал на протестите, но не е виждал там опонента си. Мисля, че има какво да направя, за да променим това, което се случваше във вътрешния ред и обществената сигурност, увери той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че ходът на промяната е ясен и той се вижда последните месеци, дни. "Промяната продължава в посока да вадим скелета от гардероба", обясни той. Съвсем нормално е, по думите му, при тези действия на милицията от последните месеци и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, председател на вътрешната комисия да е Атанас Атанасов.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения е от 14 души на паритетен принцип и се председателства за една парламентарна сесия на ротационен принцип. Левицата номинира Филип Попов за ротационен председател, ПП - Калоян Иванов, ДПС - Хамид Хамид, ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, ИТН - Николай Радулов, ДБ - Иван Димитров, "Възраждане" - Николай Дренчев - всички те бяха одобрени от пленарната зала.

Комисията по земеделието, храните и горите се състои от 21 депутати, шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от левицата, ИТН и ДБ, един от "Възраждане". Председател е Пламен Абровски от ИТН.

Комисията по образованието и науката е от 21 депутати, шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от "БСП за България", ИТН и ДБ, един от "Възраждане". Оглави я Ирена Анастасова от левицата.

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е от 17 народни представители - петима от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, ДБ и "Възраждане" имат по един представител. За председател беше избран Иван Ченчев от левицата.

Костадин Костадинов посочи, че тази сутрин са научили, че има решение комисията да бъде предложена на "Възраждане", но също е станало без предварителен диалог и затова няма да номинират свой депутат, но ще се възползват от правото си да предложат председател от тяхната група на друга комисия. Той бе номиниран за председател на Комисията по политиките за българите извън страната. Кандидатурата на мнозинството беше Антоанета Цонева /ДБ/. След гласуване начело беше избрана Цонева. Комисията е от 17 народни представители като петима са от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, по един от ДБ и от "Възраждане".

Комисията по здравеопазването е от 21 депутати: шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от "БСП за България", ИТН, ДБ, един от "Възраждане". Антон Тонев /ПП/ застана начело на комисията.

Комисията по околната среда и водите е от 23-ма депутати - по шест от ПП и от ГЕРБ-СДС, по трима от ДПС и левицата, по двама от ИТН и от ДБ, един от "Възраждане". Оглави я Манол Генов /"БСП за България"/.

Комисията по транспорт и съобщения е от 21 народни представители - шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от "БСП за България", ИТН и ДБ, един от "Възраждане". Председател е Борислав Гуцанов от левицата.

Комисията по електронно управление и информационни технологии е с 21 народни представители, като шестима са от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от БСП, ИТН и ДБ, един от "Възраждане". Председател е Кирил Симеонов /ИТН/.

Комисията по културата и медиите е от 21 депутати - шестима от ПП, петима от ГЕРБ-СДС, трима от ДПС, по двама от "БСП за България", ИТН и ДБ, един от "Възраждане". За нейн председател беше избран Тошко Йорданов от ИТН. Любен Дилов от ГЕРБ-СДС оттегли номинацията си за член заради председателя на комисията. Така той бе заменен от Стефан Шилев от неговата група.

Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество е от 17 души - петима от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, по един от ДБ и "Възраждане". Начело застана Станислав Балабанов /ИТН/.

Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите се състои от 17 депутати - петима от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, по един от ДБ и "Възраждане". ГЕРБ-СДС предложи Радомир Чолаков за заместник-председател. По-рано Тома Биков от коалицията обяви, че, въпреки че не е имало консултации с тях, ще приемат "предложеното им подаяние" за председател, защото комисията е важна за религиозните общности у нас. По-късно Любен Дилов обяви, че се отказват от поста. Така начело бе избран Андрей Чорбанов /ИТН/.

Комисията по туризъм е от 17 депутати - петима от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, по един от ДБ и "Възраждане". Председател е Илин Димитров /ПП/.

Комисията по превенция и противодействие на корупцията е от 17 души: петима са от ПП, четирима от ГЕРБ-СДС, по двама от ДПС, "БСП за България" и ИТН, по един от ДБ и "Възраждане". Начело беше избран Михал Камбарев от ПП.
БТА