/ БГНЕС
Председателското място, отредено на ДПС за комисията по труда и социалната политика, скара депутатите в пленарната зала. Това наложи прекъсване на заседанието, което преди това бе удължено до гласуване състава на всички 24 постоянни комисии към 47-ото Народно събрание /НС/.

В хода на обсъждането на състава на комисията по труда и социалната политика, председателят на парламента Никола Минчев съобщи, че има предложени петима заместник-председатели, но не и председател. Той призова депутатите да изберат кой ще оглави комисията.

Комисията по труда, социалната и демографската политика ще се състои от 23-ма народни представители - шестима от "Продължаваме Промяната" , шестима от ГЕРБ-СДС, по трима от ДПС и "БСП за България", по двама от "Има такъв народ" /ИТН/ и "Демократична България" /ДБ/, един от "Възраждане", според представения проект на решение за конституирането й.

Парламентът избра състава на 9 парламентарни комисии

Хамид Хамид от ДПС заяви от трибуната, че днес на председателския съвет, движението е било уведомено, че коалиционният съвет на управляващото мнозинство са взели решение ДПС да председателства комисията по труда и социалната политика. Хамид коментира, че това му е напомнило за първите стъпки на ГЕРБ в далечната 2009 г., но за разлика от сега, тогава поне от ДПС били уведомени ден по-рано за въпросното решение.

"Няма начин някой да взема решения, които касаят ДПС, без да са водени разговори с ДПС", заяви Хамид. Той посочи, че са открити за диалог.

Изказването на Хамид стана повод за последващо изказване на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който заяви, че на тях им е "дадено" председателско място в комисията по вероизповедания. Биков посочи, че начинът, по който са походили при разпределението на комисиите, се отличава и от подхода в 46-ото НС, когато все пак са били проведени разговори с опозицията. Това, което правите, не е добре, отбеляза Биков. "Недейте да лъжете хората, че сте някакъв "А" отбор", каза Биков.

Колегата му Александър Ненков допълни, че това е принцип на работа. "Колеги, ние нямаме никакво желание да носим никаква отговорност с вас. Ние сме опозиция и ще бъдем такива. На път сте да превърнете в едно клише изречението "да върнем парламентаризма", предупреди той. Ненков припомни, че когато ГЕРБ са били управляващи, винаги е имало председатели на комисии от опозицията. Той призова някой от управляващото мнозинство да каже на какъв принцип са били разпределени председателските места в комисиите. Ненков посочи, че ДБ има трима председатели на комисии, а на ГЕРБ се пада само едно председателско място.

Стоян Михалев от ДБ заяви, че оттеглят кандидатурата на Елисавета Белобрадова от поста заместник-председател и я предлагат за председател. Това предизвика изказване от страна на Десислава Атанасова, председател на парламентарната група /ПГ/ ГЕРБ-СДС. Тя коментира, че много харесва постовете на Белобрадова във фейсбук, както и нейната социална работа, но взимането на председателското място от страна на ДБ, е поредно нарушение на всякакви принципи и парламентарни практики. Тя попита каква е тежестта на ПГ ДБ, за да вземе четири ръководства на комисии.

"Вие, колеги, грабите с пълни шепи от тая власт", каза Атанасова и допълни, че процентите, които от ДБ са получили, не отговарят на амбициите им. Ние няма да поискаме председателското място в тази комисия, допълни Атанасова, след което изтъкна, че Деница Сачева е удачна номинация за това. "Предпочитаме вие да носите цялата отговорност за това, което ще се случи в социалната сфера", каза тя. Атанасова се обърна към колегите си да направят предложение за председател, което от ГЕРБ-СДС щели да подкрепят.

Кристиан Вигенин /"БСП за България"/ взе отношение по въпроса. По думите му решението за тази комисия наистина не е било съгласувано добре.

Това наложи кратка почивка, в която отново да бъде обсъдено кой да поеме председателското място в комисията. След почивката Христо Иванов, председател на групата на ДБ, заяви че оттеглят предложението си Белобрадова да стане председател на комисията.
БТА