Няма повдигнати обвинения срещу 4-мата бивши министри на отбраната
Няма повдигнати обвинения срещу 4-мата бивши министри на отбраната / снимкa: Sofia Photo Agency

Засега няма повдигнато обвинение срещу 4-мата бивши министри на отбраната в периода 1998 – 2005 година. Това заяви министърът на отбраната Николай Цонев по време на откриването на летния туристически сезон на Изпълнителната агенция „Социални дейности” към министерството. Той допълни, че проверката по случая със сексскандала, свързан с името на ген. Турлаков, все още не е показал нищо.

Министър Николай Цонев опроверга слуховете за два доклада, изготвени на базата на секретни данни от Сметната палата във връзка с продажбата на имоти в периода от 1998 до 2005г.

Министърът допълни, че в Министерството на отбраната е пристигнал само един доклад от 111 страници, в който не се съдържат обвинения срещу предшествениците му. По думите на Цонев процедурите за имотите във Варна, които бяха заменени с апартаменти в крайните квартали на София са наред, а прокурорските проверки са приключили и няма нарушения. Той допълни, че структурата на Министерство на отбраната се е оптимизирала, а функциите със социален характер, като социалните адаптации и военните клубове, ще преминат под обща дирекция „Управление на собствеността”.

Във връзка скандала около ген. Тулаков, министър Цонев отговори, че за това трябва да бъде разпитан неговият пряк началник. Той допълни, че все още не е доказано каквото и да е обвинение срещу генерала, но все пак той не е пратен на мисия, ако евентуално бъде повдигнато обвинение срещу него.