Няма данни пожарът във влака да е поради техническа причина
Няма данни пожарът във влака да е поради техническа причина / снимка: Вероника Христова
Данните до момента от техническата експертиза, която върви паралелно със следствената експертиза на място, показва, че няма видими и други белези, които да сочат, че поради техническа причина е станал този жесток пожар във вагона. Това каза в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио Васил Рангелов – съветник на министъра на транспорта и заместник-министър на транспорта през 1996 и 1997 година.

Първите хора, които са спрели влака, започнали са гасенето на пожара и евакуация на пътниците, са двамата шафнери на спалния и на кошет вагона, обясни Рангелов.

Външните врати на спалните вагони по норматив се заключват, но вратите между отделните вагони са били отключени и преминаването е било възможно, допълни той и каза, че официална информация по трагедията не може да има, преди разследването да е приключило.

Ето какво още разказа Рангелов пред Дарик:

Възможно е поради несъобразеност от страна на пътниците пожарът да е възникнал по някаква битова причина вътре.

Ако обаче се окаже, че причината не е битова?

Това, разбира се, е другата версия. Тогава според мен ръководството на железницата трябва да си понесе отговорността. Винаги се чака някаква обективна истина, от която произтичат всички действия, в това число и кадрови. В първия емоционален ден на тази трагедия аз се въздържам да кажа нещо повече по отношение на някои кадрови действия от наша страна.

В прикачения звуков файл чуйте цялото интервю с Васил Рангелов пред Дарик.