Нововъведения спират измамите при изпитите за шофьори
Нововъведения спират измамите при изпитите за шофьори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нововъведения спират измамите при изпитите за шофьори
69522
Нововъведения спират измамите при изпитите за шофьори
  • Нововъведения спират измамите при изпитите за шофьори

От началото на тази седмица изборът на инспектор на ДАИ, който да проверява листовките на явилите се на теория кандидат-шофьори от дадена школа, става чрез електронен жребий. По този начин се намаляват възможностите за корупционни схеми, каквито бяха разкрити през миналата година.

С цел да се намалят възможностите за измама по време на листовките започва да действа и още едно нововъведение. По време на самия изпит на кандидат-шофьорите ще бъдат правени 6-7 снимки, които да удостоверят самоличността им.

Транспортният министър Данаил Папазов каза, че предстои да се въведе електронен жребий и при избора на изпитващ за практическия шофьорски изпит.

„В края на миналата година ви показах как в една кутия се слагат листчета с имената на изпитващите и човек от Автомобилна администрация или представител на инструкторите тегли листа за това кой изпитваш къде да отиде да провежда изпита. От понеделник това се прави от компютърна система, която на случаен принцип решава кой от изпитващите в коя фирма ще отиде да провежда изпит", обясни изпълнителният директор на Автомобилна администрация Димитър Ганев.

Чрез електронния жребий ще се избегне намесата на човешкия фактор и ще се прекрати практиката определени изпитващи да ходят в дадени школи и да подправят изпитните материали.

С цел да се спрат измамите от ДАИ въвеждат още едно изискване: „Самият кандидат, този, който решава теста, сам си прави снимка, на която да се хареса, след което таблетът по време на изпита прави в произволно избрани моменти снимки, за да се докаже, че човекът, който е решавал теста, е наистина този, който трябва да отговаря на въпросите. В Перник имаше установен случай на човек, който се беше явявал 30 пъти на изпит в продължение на година и половина от името на други хора", добави Ганев.

Кандидатите, които се явяват на хартиени листовки, ще бъдат снимани от камерите в изпитните зали.

В момента 3/4 от хората, които се явяват на теоретичен шофьорски изпит, решават листовките на таблет. Желанието на изпълнителния директор на Автомобилна администрация Димитър Ганев е до април хартиеният вариант на листовките да отпадне напълно и всички кандидати да се явяват само на таблет.