Нови преговори между Здравната каса и БЛС заради недостига на средства
Нови преговори между Здравната каса и БЛС заради недостига на средства / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз ще проведат втора поредна среща във връзка с недостига на пари в бюджета на касата.

След като миналата седмица обсъдиха вариантите за икономия на средства, и лекарите категорично се обявиха против намаляване на цените на клиничните пътеки, днес се очаква да стане ясно дали от съсловието ще подкрепят някоя от другите мерки, които предлага касата.

Шефът на НЗОК: Контролът, който в момента упражняваме върху болниците, не е ефективен

В интервю за Дарик подуправителят на касата д-р Глинка Комитов предложи от парите за болниците да се извадят клиничните пътеки, които се отнасят до заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото.

Като друг вариант за икономия на средства Комитов посочи - някои от лечебните дейности в клиничните пътеки да се извадят от тях, така че финансовата институция в определени случаи да може да заплаща само част от пътеките. Не стана ясно обаче дали лекарите са съгласни с тези предложения.

По време на последната им среща с Касата преди седмица стана ясно, че ако институцията продължи да харчи толкова, колкото до момента, до края на годината ще са й нужни още 200 млн. лв.