Нови десет листенца бяха закачени на "Дървото на живота" във Военномедицинска академия в памет на донорите на органи.

Днес се отбелязва Европейският ден на донорството. "От 2007 г. досега във ВМА са извършени 96 чернодробни трансплантации", каза проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към лечебното заведение. От началото на тази година трансплантациите, извършени във ВМА, са десет.

На събитието присъстваха близки, взели благородното решение в труден за тях момент, да дарят органите, като по този начин са дали шанс за живот на други хора.  

"Имаме подготвени няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация", каза заместник-началникът на ВМА проф. д-р Владимир Василев и благодари на близките на донорите, както и на съмишлениците в битката за човешкия живот – пилотите от Авиобаза "Враждебна". "Нека не забравяме, че частица от теб може да бъде за някого целият свят", допълни той.

Присъстващите бяха поздравени и от заместник-министъра на здравеопазването доц. Михаил Околийски, от пилота кап. Георги Пъшев, част от екипа, транспортиращ органи за трансплантации, както и от директора на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. 

"Днес е ден за почит към тези, които останаха да живеят сред нас, днес е ден за благодарност към близките на донорите, които отговорно и с добро сърце, казаха "да, за живот", каза Динева. Денят е и за благодарност към лекарските екипи, които продължават неуморно да работят", допълни тя. 

Динева посочи още, че съвместно с Министерството на здравеопазването са отстранени някои от проблемите, които тя е успяла да установи за краткото време, в което е начело на агенцията. Динева ръководи агенцията от септември тази година. По думите ѝ заедно с МЗ подготвят необходимите нормативни промени, за да може отново да има самостоятелна агенция по трансплантации. "Част от проблемите са плод на недоверие в институциите", каза още тя. 

В края на септември 2023 г. министърът на здравеопазването Христо Хинков каза, че в програмата му е заложено създаването на Агенция по трансплантации, защото, по думите му, не е свойствена функция на "Медицински надзор" да се занимава с този въпрос.

През април 2019 г. Агенцията по трансплантации беше слята с Изпълнителната агенция "Медицински надзор".
ВМА