ВМА трансплантации
ВМА трансплантации / БГНЕС
Във Военномедицинска академия бяха извършиха две чернодробни трансплантации само за едно денонощие, съобщиха от лечебното заведение.

39-годишен мъж получи шанс за нов живот след интервенция, извършена от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. По-рано през деня специалисти на лечебното заведение бяха транспортирани със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина”-Варна, където бе направена и експлантацията на органите.

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, подпомогната от „Спартан”

В неделя е направена и втората чернодробна трансплантация след донорска ситуация в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". 54-годишен мъж бе трансплантиран от екип, начело с проф. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия.

Към момента пациентите се намират в задоволително състояние, екстубирани, контактни и адекватни. Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Шанс за живот: Българка спаси живота на трима румънци

От началото на годината във ВМА са направени 9 чернодробни трансплантации и общо 95 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение.
ВМА