/ БГНЕС
Новата парламентарна сесия на Народното събрание беше открита с химните на България и на Европейския съюз (ЕС). На първото заседание след Великденската ваканция в зала се регистрираха 121 народни представители. Не присъстваха депутатите от ДПС и "БСП за България". Очаква се всяка парламентарна група да прочете декларация по повод новата сесия.

БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева пожела успешна нова сесия на депутатите.

Колко работа отхвърли парламентът тази година?

Тя припомни, че 44-ото Народно събрание е преполовило мандата. "Оценките за нашата дейност често са различни, дори противоположни и крайни. Но ако погледнем цифрите, ще видим, че от началото на мандата на това НС то е приело 260 закона, 379 решения, две декларации и едно обръщение. Това показва, че е извършена сериозна по обем законодателна работа", каза Караянчева. Изключително интензивен беше и парламентарният контрол - за него са били отделени 280 часа пленарно време, посочи тя.

парламент Цвета Каранячева
БГНЕС

Караянчева изрази надежда, че въпреки предизборната кампания депутатите ще продължат да изпълняват задълженията си на народни представители, за което избирателите са им гласували доверие. Тя призова депутатите да се отнасят отговорно към работата си и да се водят от обществения интерес. "Нека не забравяме, че всеки един от нас със своите действия и морал, с поведението си тук в тази зала и извън нея, със законодателните си предложения и своята компетентност дава общия облик на съвременния народен представител", отбеляза тя.

БГНЕС

Цвета Караянчева поздрави християните с отминалите Великденски празници. Отправи поздрав и към мюсюлманите с началото на свещения за тях месец Рамазан и им пожела здраве, мир и благополучие.

БГНЕС

По предложение на Парламентарната групата на Обединените патриоти първа точка от седмичната програма на Народното събрание е първо четене на промени в Наказателния кодекс.

В програмата са още промени в Закона за държавната собственост на първо четене, в Закона за кадастъра и имотния регистър на второ четене, в Закона за пощенските услуги на първо четене и три ратификации на международни документа.