Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната
Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната / Sofia Photo Agency, архив
Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната
84235
Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната
Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната
  • Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната
  • Нова наредба може да закрие половината онкологични отделения в страната

Нова наредба, според която ще бъдат закрити повече от половината онкологични отделения в страната, разбуни духовете в здравеопазването. С документа разполага Центърът за защита на правата в здравеопазването, заяви пред Дарик председателят на организацията д-р Стойчо Кацаров.

Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти

Според наредбата градове като Благоевград се предвижда да останат без нито едно легло за лечение на онкоболни хора. Здравният министър Петър Москов коментира пред Дарик тези твърдения като "абсолютна лъжа, от която полза може да има само крадец".
От думите на Москов стана ясно още, че от юли тази година трябва са станат факт пръстовите идентификатори в болници аптеки.

Въпреки че от здравното министерство отричат да има подобен документ, който предвижда закриване на над 50 % от онкологичните отделения в страната, от Центъра за защита на правата в здравеопазването са убедени в съществуването на наредбата. Според нея леглата за онкоболни в Пловдив намаляват от 300 на едва 20.

Градове като Хасково, Благоевград, Добрич и Габрово ще останат без нито едно легло за лечение на раковоболни. В София тези пациенти ще се лекуват единствено в Онкологията и в една частна болница, а във Варна с онкологично отделение ще разполага само болница „Св. Марина".

Болници в София, Пловдив и Пазарджик може да бъдат закрити

Обяснението на председателя на организацията д-р Стойчо Кацаров е, че това е резултат от идеята на ресорния министър Петър Москов пациентите да се лекуват само в болници, които могат да предложат комплексни грижи. Москов обаче определи информацията като спекулативна и невярна:

"Това е спекулация, целите са две. Едната е да се бламира въвеждането на идентификатора, втората е да се бламира въвеждането на смислена, позитивна и ясна рамка на здравната система - такава, каквато е във всяка една европейска държава. От това полза може да има само крадец".

От думите на Москов стана ясно още, че идентификаторите на пръсти ще заработят от това лято в болници и аптеки. Ако от Лекарския съюз не са съгласни въпросните идентификатори да бъдат заложени в рамковия договор за тази година, такъв няма да бъде подписан.

"Тогава просто ще има идентификатор, няма да има рамков договор", добави Москов.

Днес се проведе заседание на надзорния съвет на здравната каса, по време, на което от Зъболекарския съюз обявиха, че са съгласни с финансирането за дентална помощ за тази година и за разлика от лекарите, те нямат проблем с подписването на рамков договор.