Нивото на Дунав при Лом и Русе се покачи рязко
Нивото на Дунав при Лом и Русе се покачи рязко / cнимкa: Sofia Photo Agency

За последното денонощие нивото на река Дунав при Лом се е покачило с 68 см. Днес са измерени 582 см, съобщиха от Хидрометеорологичната станция на брега на реката в Лом.

Вчера Дунав при Лом също се покачи значително, очаква се нивото да продължи да се покачва. Сегашното ниво е далеч от критичните стойности, обявиха от "Гражданска защита" в Монтана. Спасителите припомниха, че при ниво от 700 см се въвежда първа степен на готовност за действие "Повишено внимание", а при ниво над 750 см - втора степен "Денонощно наблюдение".

Покачването на водите на Дунав и Русенски Лом създава опасност от критични в урбанизираната територия на Русе и кв. „Средна Кула", съобщи Спасимир Димитров, директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи". На територията на общината дигите са в добро състояние и имат резерв за поемане на високи водни стоежи. „За съжаление комбинацията от високи вълни по двете реки е един от най-неблагоприятните фактори, което още веднъж показва необходимостта от реализация на проекта за изграждане на каменни стени по поречието на река Русенски Лом в урбанизираната територия на град Русе", коментира Димитров.

Най-високото ниво на Дунав в българския участък на реката бе измерено при Лом на 13 април 2006 г. - 985 см. Тогава реката заля къщи в крайбрежните квартали и вилната зона, но по-голямата част от града бе спасена с изграждане на временни диги.