Честито на Никола Минчев, ще бъде шеф на НС през лятната ваканция, заяви лидерът на БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова развесели депутатите от парламентарната трибуна с изказване във връзка с предложението на ГЕРБ и ПП-ДБ за "ротационен председател".  

Тя припомни, какво се е случило в подобна ситуация в предишен парламент, когато тя лично издигнала за председател на НС Вежди Рашидов и тогава "върху БСП се излели тонове помия". 

Корнелия Нинова цитира Явор Божанков, който бе изключен от групата на БСП и сега е депутат от ПП. Тогава той е казал: "По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ".

Лидерът на БСП припомни думи и на представител от ГЕРБ, който е казал: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя "Продължаваме промяната".

От главен секретар на МС и съветник на Борисов: Пътят на Росен Желязков до най-важния пост в държавата

"Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце", заяви тя. 

И попита:

"И сега изведнъж джентълменското споразумение, какво е това колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка."

Тя отбеляза, че предложението за ротационно председателство на парламента е противоконституционно.

"Намерихте начин да заобиколите Конституцията и предложихте председателят да се сменя на три месеца. Интересното е защо три? С какво е обвързан този срок. И честито на Никола Минчев, ще бъде председател на НС през лятната ваканция", каза тя. 

Нинова призна, че е сложно да се намери баланса и да се работи за хората, "но тази сложност, не означава непременно да заобикалята Конституцията, за да си намествате интересите", подчерта Нинова. 

Явор Божанков отговори на Нинова. Той заяви, че ГЕРБ са първа политическа сила точно заради Нинова и БСП.

Точно групата на БСП и г-жа Нинова ни убеждаваха, че изборът на председател е отговорност", подчерта Божанков и посочи, че Корнелия Нинова е казвала, че ще гласува с дявола, за да има 50 депутати повече в парламента.

„Ние предлагаме дневен ред за България, който ще осигури съдебна реформа, влизането на България в Шенген, Планът за възстановяване и устойчивост", каза още изключеният от ПГ на БСП в 48-я парламент Явор Божанков.