И днес сме свидетели на гонка между полиция и мигранти. В последните дни живеем като в гангстерски филм – гонки, стрелби. Да припомня, че в Бургас загинаха двама полицаи. Един беше застрелян на границата. Вчера – един тежко ранен. Днес отново преследване между полиция и мигранти в центъра на държавата, не в пограничните райони. Хората в пограничните райони живеят в абсолютен страх и всички призовават институциите да вземат мерки. Искаме парламентът да поеме своята отговорност в решаването на този проблем. А тя е – да промени Наказателния кодекс и да завиши наказанията за такива, които превеждат мигранти, които способстват за тяхното придвижване на територията на страната.

Информирам ви, че на 8 ноември ние от „БСП за България“ сме внесли такъв законопроект, в който повишаваме наказанието за лишаване от свобода на 20 години, глобите – многократно, отнемане на цялото имущество на такива хора, без да се издават условни присъди, без да се търсят лесните начини за заобикаляне на закона и такива хора бързо да се отървават от правосъдие. В момента цари пълно безвластие и безнаказаност.

Днес сме 23 ноември, минали са 15 дни от внасянето на този законопроект. Поставих въпроса на председателски съвет. Проверихме, днес има правна комисия. Отново този законопроект не е внесен в дневния ред на правна комисия. Това е абсурд. Всички излизаме тук, констатираме проблемите, тюхкаме се, вайкаме се колко е страшно и Народното събрание не предприема никакви мерки. При внесен законопроект - ясно разписан, съгласуван с институциите, които имат отношение и знаят как да се реши този проблем.

Г-н председател, обръщам се към Вас: Моля да се намесите. Г-н Чолаков, моля да се намесите и днес да бъде променен дневният ред на правна комисия и да бъде включена тази точка като първа точка в дневния ред. Иначе ще стоим, ще гледаме поредния случай и без никакви мерки от страна на Народното събрание ще носим ние отговорността. Защото всички в момента я хвърлят върху нас и казват, че е лошо законодателството, ниските са наказанията, Народното събрание трябва да повиши наказанията. Ето ви повод. Ние от „БСП за България“ реагирахме на първия случай, внесохме необходимите поправки и до ден днешен те седят още на нечие бюро и няма никакво движение. Настояваме, г-н Чолаков, да си промените дневния ред на правна комисия и да внесете на първо четене поправките в Наказателния кодекс, предложение от „БСП за България“.

След нова гонка на AM „Тракия“: Полицията хвана кола с мигранти

В сряда сутринта полицията преследва кола с мигранти на магистрала "Тракия". Заради гонката се образуваха огромни задръствания в района на АМ “Тракия” и “Църна маца”. За щастие не се стигна до инцидент.

Вторник бе белязан от две катастрофи след гонка с мигранти. Единият инцидент е от Бургас, а в сутрешните часове на деня след гонка с бус с нелегални мигранти пострада тежко полицай при катастрофа на Околовръстното шосе, в близост до Казичене и магистрала “Тракия”.
 
БГНЕС